Doktorn i radion

Tjänsten som överläkare i klinisk kemi vid lasarettet i Kristianstad inrättades 1944, men blev av olika anledningar inte ledigförklarad förrän 1965. Jag hade nyligen börjat tjänstgöra, när Radio Kristianstad kontaktade mig. Man skulle starta ett program, där lyssnarna skulle ringa och ställa frågor till specialister. Lokalradion var ny och frågeprogrammen blev snabbt populära, eftersom folk ville kunna säga till grannarna:
- Du hörde väl mig i radion igår.
Ett program handlade om ” Kolesterol, kost och motion” Anledningen, till att just jag blev tillfrågad om att ställa upp för att svara, var, att jag var den ende laboratorieläkaren. Förutom att jag visste en del om kolesterol, så var jag också känd som motionär. Jag hade nämligen fått en träningsoverall i present. Från början visste jag inte vad jag skulle använda den till, men en dag träffade jag en gammal kurskamrat, som också hade overall. Han föreslog, att vi skulle börja springa, och vi träffades en måndagskväll klockan sex. Vi orkade inte springa mer än ett par hundra meter, innan det svartnade för ögonen. Då gick vi hem och badade bastu, åt smörgåstårta och drack starköl.. Det gjorde vi varenda måndag. Den enda skillnaden var, att vi kunde springa allt längre. När vi var uppe i en mil, sade min kompis, att vi måste ta reda på hur långt som var lagom, så att vi inte sprang onödigt långt. På så vis fick jag rykte om mig att vara motionsexpert.
Telefonväkteriet gick till så, att telefonisten sorterade de inkomna samtalen och skickade in små lappar i radiostudion. På en lapp stod det ”Fet man i Vinslöv vill banta Kontakten med honom började lite illa för han sa
- Nu hör jag er - nu lägger jag på luren.
Han hade inte förstått det tekniska. Men vi ringde upp honom på nytt, och han förklarade, att han var för tjock och ville ha råd. Jag sa att då får du äta lite mindre och börja röra dig lite mer. Eftersom jag ju inte var någon riktig doktor, kunde jag bara tillägga
- Men ta det lugnt i början och akta knäna. Hur vore det att börja simma ?
- Nä, sa han vi har inget vann i Vinslöv, och det är långt till bassängen i Hässleholm. Då försökte jag med - hur vore det med cykling? - Ja, kyckling, det tycker jag om, och igår åt jag kalkon och stuvade morötter, det är väl bra?
Jag kunde bara säga, att det är säkert bra. Det fanns en mycket duktig tekniker på lokalradion, som satte på kycklingpolka, och så försvann samtalet.
Tio år efteråt ville lokalradion fira jubileum till minne av starten. Det kom en man från riksradion till Kristianstad. Han sa, att eftersom man skulle sända en hel dag, var det lämpligt med någon sorts underhållning. Han frågade därför - Har ni inget riktigt töntigt, som ni har spelat in genom åren? - Jo, sa man på lokalradion, vi har ju det där med Tryding! Men mig ringde man inte. Däremot tyckte lokalradiochefen, att det var bäst, att han ringde till mannen i Vinslöv, så att han inte skulle svimma, när han hörde sitt samtal på nytt. Det utspann sig därför följande samtal:
- Hallå, det är från Radio Kristianstad. Kommer du ihåg, att du för precis tio år sedan ringde och ställde frågor, som gällde kost och motion? Enligt lokalradiochefen var det sedan tyst mycket länge i telefon, men sedan frågade mannen i Vinslöv: - Har den där doktorn kommit på svaret nu?